вівторок, 7 лютого 2017 р.

Кодекс поведінки в Інтернеті «Безпечна павутина»

  #SID2017     7 лютого  у світі відзначається День безпечного Інтернету під гаслом «Будь зміною: об’єднаймося для кращого Інтернету» 
  Тема  надзвичайно актуальна, адже  кожна людина, що користується Інтернетом залишає  в мережі доступній усьому світові свій "цифровий слід" і гарний він, чи спотворений  залежить від  настрою, виховання  і розуміння елементарних правил гідної поведінки.  Якщо  при спілкуванні Оff-line людина  може бути змушена стримувати свої негативні висловлювання і емоції, то  при   спілкуванні в Оn-line свобода не обмежена, адже є можливість просто залишитись інкогніто.
  Мова ненависті стала однією з найпоширеніших форм нетолерантності та ксенофобії у сучасній Європі. Особливе занепокоєння викликає те, що вона стала звичайним явищем у громадській сфері, зокрема в Інтернеті. Коли неприйнятне починає бути прийнятним, стає «нормою», права людини опиняються під загрозою. 
  Рада Європи була першою, хто дав визначення мові ненависті і закликав до засудження расизму та ксенофобії в Інтернеті.
В користування широкому загалу розроблено та розміщено в мережі Інтернет посібник «Букмаркс: керівництво по боротьбі з мовою ненависті он-лайн за допомогою освіти у сфері прав людини» . Посібник містить 24 вправи призначені для роботи з молодими людьми у віці від 13 до 18 років, однак вправи можуть бути адаптовані й до інших вікових груп.

 Компанією «Майкрософт Україна» сформовано Коалiцiю з питань безпеки дiтей в Iнтернетi. Одним iз заходiв Програми «Безпека дiтей в Iнтернетi» стала розробка та запуск сайту «On-ландiя: моя безпечна Веб-країна». Сайт мiстить матерiали для дiтей, батькiв i вчителiв (iнтерактивнi сценарiї, короткi тести, готовi плани урокiв), завдяки яким дiти зможуть засвоїти основи безпечної роботи в Iнтернетi.
В рамках тижня безпечного Інтернету бібліотекар відвідала Іванівський центр зайнятості та поінформувала безробітних, щодо потреб формувати позитивний Інтернет та розкрила ідеї для батьків, використовуючи матеріал з буклету Як навчити дитину безпечно користуватися Інтернетом, розробленого командою Національного комітету Дня безпечного Інтернету 2017 року.
    Батьки та вихователі можуть допомогти створити кращий Інтернет через підтримку відкритого та чесного діалогу з дітьми щодо їх онлайн життя, аби своєчасно надати допомогу дитині під час виникнення складнощів в віртуальному спілкуванні,  реагувати на негатив демонструючи власну позитивну онлайн поведінку та повідомляючи про неналежний,  або нелегальний контент,  який вони бачать, допомагати дітям знаходити та використовувати якісні цифрові ресурси для їх особистісного розвитку.  



Немає коментарів:

Дописати коментар