вівторок, 28 квітня 2015 р.

«Природи неповторну цю красу я словом, серцем, пензлем захищаю» .


В бібліотеці організована та представлена широкій аудиторії  виставка художніх робіт «Природи неповторну цю красу я словом, серцем, пензлем захищаю» .

Леонардо да Вінчі, Рембрандт, Ван Гог ... імена відомих видатних художників мистецтво яких, в певному сенсі, зробило їх безсмертними. Проте  мільйони людей не художники і не мистецтвознавці, але розуміють мову картин і захоплюються майстерними роботами, а все тому що володіють даром, яким наділена більшість представників людського роду - сприймати красу.


Чому ми такі?  Бо «Бог створив людину за образом Своїм…» це означає , що ми наділені гарними якостями, котрими володіє сам Творець і одне з них впливає на наші почуття і збагачує життя- здатність цінувати прекрасне.
     Звісно, якщо бути скептиком, то навряд чи можна розгледіти красу в квітці, чи в вечірньому небі, в ароматі степу чи морському бризі, навряд чи захочеться схилити голову перед Творцем споглядаючи на скелі та гори, котрі своєю величністю доводять силу, розум і любов Бога з якими він творив Землю- найпрекраснішу перлину Всесвіту, а потім дав її в користування вінцю свого творіння – Людині, а значить і особисто тобі.
   Не потрібно багато говорити у що людство перетворило цей розкішний Божий подарунок, достатньо озирнутися навкруги…..
 Тому за основу художньої виставки стала робота вчителя образотворчого мистецтва Іванівської ЗОШ №2 Панкєєва О. В. «Екологічний SOS». 

    У вигляді людської руки, аби показати настільки споріднена кожна жива особа з навколишнім середовищем, серед пустелі, в гнітючій німоті, стоїть одинока та беззахисна, обпалена  вітрами  людської  байдужості та ненажерливого бажання наживи – природа . Але дивлячись на неї серцем відчуваєш її крик про порятунок.
  Роботи вчителів образотворчого мистецтва шкіл Іванівського району Мовчан О.О., Пашко Г.О.,Чорної І.О., які представлені на виставці наче райдуга кольорів щастя і вічного життя висвітлюють первозданну красу всього що створено  нам на радість.  



                                         
Триптихом "Квіткові варіації" Мовчан О.О. зобразила маки, як символ таврійського степу, з різноманітними польовими квітами.  У Олени Олександівної надзвичайно тонке бачення відтінків кольорів та висока техніка виконання, тому вдивляючись в цей безмежний квітковий світ можна почути його ніжний шепіт та п’янкий дух весни.
                                           
В натюрморті "Гармонія" Пашко Ганни Опанасівної, вчителя образотворчого мистецтва, наче залишилось сонячне сяйво, благополуччя та умиротворення. 
Триптих Кононець Ірини «Фантазія» підкорює грацією казкових коней під пінний шелест прибережних хвиль.  ЇЇ роботи   заворожують погляд, захоплюють своєю видовищністю, її  фантазія безмежна та світла.

Дивлячись на осінній пейзаж Чорної І.О. хочеться сказати віршами Любові Ігнатової

...І мліє осінь від штрихів умілих ;
Ревнує, звісно, та боготворить,
Того, хто віднайде у днях дозрілих
Одну єдину, але справжню мить ..



Виставка-супутниця "Копії мистецтва забутого Художника"творів відомих митців пензля Гуго Манізера, Клодта М.О., Дейнека О.О., Юрія Піменова, Олексія Шовкуненка, наче наповнила залу духом пробудження землі на початку весни в Карпатах, відкрила фіранку в надвечір’я над морем. Стало тепліше від сонячного трудового дня колгоспників на польовому стані, а місячне сяйво теплої літньої ночі внесла спокій в серця глядачів. 


   Нестримне бажання усіх поколінь знайти втрачений Рай штовхає художників шукати його в живописі, тому і картини їх наче шматочки Раю, якими намагаються захиститися самі і захистити неповторну красу природи.
 То якого ж виновку можна дійти?  Якщо нас так приємно вражає  природа на картинах,  і  ми готові викладати за них великі   гроші, то чи не дорожчий сам оригінал - природа  в своїй первозданній красі, котру ми повинні "захищати словом, серцем і пензлем"?

P.S.    Видатні художники заслужено отримують честь і хвалу від людей за свою працю. Але вони тільки вміло копіюють мистецтво забутого Художника, незрівнянно більшого, ніж Ван Гог, Рембрандт, Леонардо да Вінчі та інші - і це ніхто інший, як сам Бог, Творець Землі і всього що на ній. 

Немає коментарів:

Дописати коментар