четвер, 23 квітня 2015 р.

Гірка пам'ять землі


Знайди часок, поїдь у поле,
Де мак зацвів, червоний мак.
Поглянь, як радісно довкола,
Цвіте червоно, гарно як!...
І на квітки поглянь пильніше,
І напиши про них вірша.
Це ж наше рідне — найрідніше,
І українська в нім душа.
               Надія Красоткіна
На узбіччях доріг, між посівами пшениці і навіть цілі поля усіяні розквітлими квітками маку по яких вітер колише червоні хвилі - істинно, неймовірно гарне видовище.
            Проста і в той же час розкішна квітка завжди викликала захоплення у людини і не рідко ставала символами, які в різних обставинах і пояснювались по різному. Про мак складалися міфи і легенди, його пелюстки застосовували в медицині, язичники навіть присвячували його красу своїм вигаданим богам. В Єгипті мак був символом жіночої краси та юності, у деяких народів вважався символом родючості, через високу схожість насіння. А в класичній літературі легендарний грецький поет, автор «Іліади» та «Одісеї» Гомер порівняв недовговічний  маковий цвіт з загиблими на полях в бою воїнами. В наш час червона квітка маку  також є символом пам’яті усіх жертв збройних конфліктів, як військових так і  цивільних,  починаючи з Першої світової війни 1914 року.

На майстер-класі, проведеному у бібліотеці,  його учасники мали змогу навчитися виготовляти своїми руками цю легендарну квітку і почути цікаву її історію.




Немає коментарів:

Дописати коментар