вівторок, 16 серпня 2016 р.

«МИХАЙЛО ГРУШЕВСЬКИЙ: УКРАЇНСЬКИЙ ІСТОРИК ЄВРОПЕЙСЬКОГО ЗНАЧЕННЯ»

 "Я хочу... жити,
щоб працювати, 
страждати і боротись разом з вами."
 М. С. Грушевський


Вшановуючи пам'ять про Михайла Грушевського, видатного українського історика зі світовим ім’ям, організатора української науки, політичного діяча і публіциста, голову Центральної Ради (1917-1918), академіка, автора понад 2000 наукових праць в бібліотеці почала функціонувати  книжково - ілюстративна виставка.

Михайло Грушевський вперше грунтовно проаналізував основні віхи історії розвитку українського народу, державності Київської Русі, та довів, що український народ "осібний народ, з своєю осібною мовою, історією, письменством". Будівничий нової України, який своєю діяльністю і творчістю заклав фундамент національно-культурного, інтелектуального, державного відродження української нації в ХХ столітті, Михайло Грушевський створив цілу епоху  у вітчизняній і світовій історії.
    До уваги відвідувачів бібліотеки представлений  ілюстративний  матеріал  документальної хроніки революційної доби,  фото  діячів першого українського уряду,  актуальні сьогодні цитати  з робіт  історика: "Повороту не буде"," На порозі нової України",  "Хто такі українці, і чого вони хочуть".
Президент України (1994 – 2005 рр.) Леонід Кучма сказав  про  роботу М. Грушевського «Історія України-Русі» - "це, по суті, історична Біблія українського народу, фундаментальний твір, що повстав на величезному архівному матеріалі, і є свідченням вагомого внеску працелюбного українського народу у світову культуру й цивілізацію."
    Багатотомник   суспільно- політичних творів видатного історика і громадсько -політичного діяча Михайла Грушевського,  "Ілюстрована історія України з додатками та доповненнями",  захоплюючий унікальними знімками фотоальбом  великого літописця історії України... , це далеко не весь перелік документів представлених на виставці,  що має бібліотека у своєму фонді. 





   
    Метою виставки є ознайомлення відвідувачів бібліотеки з далеким історичним минулим України, та задля подальшої  їх участі у Всеукраїнському опитуванні   "Михайло Грушевський- український історик європейського значення", що  проводить Державна бібліотека України для юнацтва.
 Виставку представила бібліотекар Інтернет- центру Редько С.




Немає коментарів:

Дописати коментар