пʼятницю, 11 грудня 2015 р.

"Заговори, щоб я тебе побачив"

Є думка, що людина є те що вона їсть,  але чи не правильніше буде сказано: людина те, що злітає з її вуст. Про нас судять на основі того, як ми виглядаємо, що ми робимо,  що ми кажемо і як ми це кажемо. Сократ влучно сказав «Заговори, щоб я тебе побачив», тому що  слова являються віддзеркаленням душі людини.

Про силу слова та його влив на духовний і навіть фізичний стан  людини йшла мова з гостями бібліотеки, відвідувачами  Іванівського центру зайнятості.
 Хоча матеріальні потреби займають чимале місце серед нагальних, однак душі наші зігріваються більше від уваги,  доброго слова. Вже точно доведено, що будь-яке слово несе в собі заряд енергії.  Існує наукове незвичайне доведення, яке зробив доктор біологічних наук П.П.Гаряєв.  У процесі його експериментів було встановлено, що брудні, лайливі, образливі слова  наносять непоправну шкоду і   діють у рівній мірі негативно,  як на тих хто їх промовляє, так і на тих хто їх чує. Дія подібних слів на людину рівносильна радіаційному опроміненню в 10-40 тисяч рентгенівських променів – при такому опроміненні рвуться ланцюжки ДНК, розпадаються хромосоми. 
        Бездумні слова, сказані поспішно, завдають глибоких душевних ран і руйнують стосунки, можуть зламати чийсь дух. 
       Натомість:  "Лагідна мова — дерево життя...". Як вода відживляє дерево, так і лагідна мова відсвіжує дух того, хто її чує . «Язик мудрих — мов ліки», обдумані слова людини, яка має мудрість, лікують зранене серце і відновлюють стосунки.
     А щира похвала може зворушити  серце людини і духовно її зміцнити, дати силу  змінюватися  на краще,  працювати більш натхненно, тощо.   Особливо у сім’ях чоловікам і дружинам важливо чути одне від одного слова сердечної похвали і подяки.  
   Бесіда пройшла у теплій, дружній атмосфері, що  допомагала учасникам  невимушено  і відкрито  висловлювати  свої думки.

Р.S. Дайте собі чесну відповідь на питання: Коли я востаннє когось похвалив за щось конкретне?   Зміцнює  чи пригнічує інших моя мова
І пам'ятаймо: словом можна вилікувати, але можна і покалічити. 
   Кожен має вибір, яким чином вести розмову при вирішенні проблем.Та варто  замислитися про наслідки, які можуть бути вже не від самої проблеми, а від слів  з допомогою яких вона вирішувалась. 
  Тож нехай у розмовах все частіше звучать добрі і теплі слова, які б благотворно впливали на наше суспільство, відроджуючи його і покращуючи. 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар