понеділок, 26 січня 2015 р.

Чи є життя Off- line?

   В останню неділю січня Інтернет - спільнота відзначає Міжнародний День БЕЗ Інтернету. Херсонська обласна наукова бібліотека імені О. Гончара започаткувала в цей день Акцію під гаслом "Чи є життя Off- line? ". Оскільки наша бібліотека також є часточкою Інтернет-спільноти , ми солідарно підтримали Акцію.
  Головна мета даного свята - повністю відвернути людей від комп'ютерів і глобальної мережі хоча б на один день, щоб прожити цей день виключно в «реальному» світі, спілкуватися з іншими людьми виключно «наживо», або присвятити його своєму улюбленому хобі (звичайно ж, не пов'язаному з Інтернетом). Тому, на заміну звичним заняттям в пункті вільного доступу до Інтернет його відвідувачам було запропоновано низку розважальних, націлених на виявлення в учасників зустрічі прихованих талантів    і  несучих важливу інформацію заходів. Програму заходу допомагали розробити і провести  фахівці своєї справи.
   Бібліотекар, разом з вчителем-організатором Іванівської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 Костенко Катериною Анатолїївною радо зустріли усіх учасників заходу.
                                        
Кілька слів про мету заходу і день завертівся в юнацькому гаморі, виконанні вибраних до смаку завдань,музиці і сміху.
                                           
 Першим, представленим для розваги заняттям, були настільні ігри: шахмати, шашки, пазли, ребуси. Кожна гра дозволяє розвивати в собі певні навички: маторику пальців, зорову пам’ять, увагу, стриманність завчасно не видати свого наступного ходу, але всі вони виховують повагу гравців одне до одного.


До уваги молоді представлено виставку "Художник, це покликання душі" робіт відомих у всьому світі художників: Катерини Білокур, Олексія Шовкуненка, Тараса Шевченка, Італійський та Французький живопис.

                                                   
Гарна робота художника може надихати  глядача спробувати себе в ролі художника, тому усім бажаючим, в меню дня  запропоновано поле -«Палітра для вашої фантазії», аби реалізувати свої уміння в художньому мистецтві. 
Чекаючи своєї черги на гру в шашки, хлопці залюбки брали в руки кольорові олівці і творили шедеври мистецтва, занотовуючи на папір злет своєї фантазії. Хтось малював чорно білі шедеври, а хтось сміючись згадав своє дитинство і випустив "цілий серіал кораблів з багатим підводним світом". До кінця дня БЕЗ Інтернету палітра фантазії присутніх була заповнена.
Хоч як не старається Інтернет заволодіти повністю людським вільним часом, книга ніколи не здасть своїх позицій. А все тому що у неї мільйони прихильників і наші читачі також входять до цієї левової частки. Бібліотекарі з любов'ю до своїх читачів зробили підбірку літератури в зоні молодіжних інтересів «Ця книга мені до смаку».


Особливу увагу присутніх ведучі звернули на поезію. Адже життя без поезії, що троянда, без аромату. Оксана Забужко письменниця, поетеса привела в приклад слова однієї бабці, яка торгувала керамічними дзвіночками: « Проза – це княжа мова, а Поезія – це Божа мова » В цьому є великий сенс, тому, що проза несе в собі колосальні інформаційні навантаження.

  Поезія ж, працює на якихось інших рівнях, це просто чиста передача енергії та інформації водночас». до того ж кожен поет – це нова таємниця, його історія унікальна. 

Запрошена на захід Довбня Катерина, наша юна іванівська поетеса і студентка Львівського Національного Університету ім. І. Франка наголосила, що поезія - це стан душі, вона супроводжує нас протягом усього життя. Народження людини оспівано у віршах і смерть людини закарбовується у пам’яті віршованими рядками. Саме у віршах найбільш яскраво передаються сьогоденні події в Україні. Катерина читала вірші своєї улюбленої поетеси Ліни Василівни Костенко, львівського рок-музиканта , лідера групи "Плач Єремії"та композитораТ ара́са Григо́ровича Чуба́я та поетично змалювала одну із сторін сучасного літературного процесу у власному вірші 

Гей, ну де ти, сучасний поетику?
Ще приходить Калліопа щоночі?
Десь фальшиве світло твоєї слави
дурним вже замилює очі.
В магазинах на пильних поличках
вас "таких", як кетягів горобини.
Не палають книжки ті, як ягоди
та серця не хвилюють вони.
Гроші маєш, знач будеш письменником,
і бери все що хочеш роби.
Чи прожить на землі цій чесному
й не зламаться під гнітом доби?
Хочеш слави зажить таким способом?
В місті ріднім мать свій музей?
Ти зійди з той дороги не певної
та твори для людей, й про людей.
І не треба партійних гімнів нам, 
вже по горло ситі ми ними.
Напиши, як з коханою йдеш,
чим живеш ти ночами ясними.
Що на думці коли прокидаєшся, 
Що на серці гниє і болить.
Я не вірю, та ти постараєшся
щось в цім світі на ліпше змінить.
                                        
 В читальній залі бібліотекар підготувала  журнальний Advisor  на різну тематику  "Журнал - супутник знань і відпочинку". Інформація в періодичних виданнях коротка, розважить при чеканні та легко запам'ятовується.

Наступним пунктом дня став Його Величність –Туризм. Це і відпочинок і вид спорту, і прекрасна можливість в труднощах пізнати один одного. Керівник гуртка спортивного туризму Іванівського центру дитячої творчості Батаєв Іван Миколайович, не тільки провів конструктивну бесіду і надав цінну і практичну інформацію, як розрахувати свої сили долаючи запланований туристичний маршрут, а на практиці показав, які необхідні речі повинні повинні бути в рюкзаку справжнього туриста.
















   В'язання вузлів, котрі б захистили життя людині не такий уже й простий урок. Але фахівець -педагог роз'яснив так доступно техніку в'язання вузлів, що хлопці впоралися з цією задачею.
  Творчість не обмежується лише мистецтвом. До нього можна зарахувати і вирощування квітів, і розробку комп'ютерної програми, і будівництво нового будинку, і ... та хіба мало чого ще ... Учені визначають, що розвиток творчого потенціалу позитивно діє на здоров'я та душевний стан людини і приносить чималу користь у процес діяльності. Отже Hand Made на якому бібліотекар розказала і показала практично, як зробити декорування звичайної скляної пляшки, щоб перетворити її в вишуканий сосуд для квітів.



















Підійшов до кінця Міжнародний день без Інтернету. До уваги відвідувачів Інтернет центру були представлені повсякденні заняття, що можуть розважити, принести користь, задоволення і навики, які потім можуть згодитися в житті. І, зауважте - це все не використовуючи Всесвітню мережу Інтернет. На питання:- "Чи є життя Офлайн ?" усі дружно відповіли:-"Є!"


Отже, день вдався.

Немає коментарів:

Дописати коментар