понеділок, 11 серпня 2014 р.

"Духовна культура Давньої Греції"

В супровід   серії  віртуальних   подорожей  "Європа в долонях. Греція"  читачам бібліотеки представлено тематичну полицю  "Духовна культура Давньої Греції".
  
 
Давньогрецька культура: чарівна, витончена, абсолютно завершена у своїй майстерності лягла в основу  європейської культури в самих різних її сферах. Історики розглядають її як основоположну культуру західної цивілізації, батьківщиної світової демократії,  філософії, основних принципів фізико-математичних наук,  мистецтва театру, Олімпійських ігор....   Давньогрецька міфологія наповнена легендами про закоханих богів і царівен, про народних героїв.  




  В тематичній полиці  презентувалися  книги: проза письменника, сатирика періоду занепаду античного світу- Лукіана із Самосати, останнього з поетів "золотої доби" римської літератури, твори якого мали суттєвий вплив на пізнішу середньовічну літературу - Публія Овідія Назона, великого старогрецького поета, "батька комедії", для якої характерна гостра політична сатира - Аристофана, трагедії Софокла та Евріпіда, автора  (як вважається) двох славетних епічних поем "Іліади" та "Одісеї" - Гомера, збірники  грецьких міфів, тощо.
 В фонді бібліотеки є  видання майже раритетне, це збірка радянського історика Н.А.Куна  "Легенды и мифы древней Греции"  видане  в1954 році.




Для наших часів грецька культура є взірцем гуманізму та повноти погляду на світ.

Крилаті вислови з грецької літератури, як наприклад: "Авгеєві стайні", "Троянський кінь", "Прокрустове ложе", "Пірова перемога", "Скринька Пандори", не тільки захоплюють глибоким, повчальним змістом, а й допоможуть  влучно та лаконічно висловити свої думки про деякі речі  в розмові.

Немає коментарів:

Дописати коментар