пʼятницю, 6 січня 2017 р.

Міжнародний Новий Рік.

Сьогодні читачі бібліотеки здійснили віртуальний екскурс  у Новорічне  та Різдвяне свято до різних країн світу.  Завітавши на канал  Проект Магніт   дізналися про   смішні, химерні  та навіть небезпечні Новорічні традиції. КАК ПРАЗДНУЮТ НОВЫЙ ГОД В 10 РАЗНЫХ СТРАНАХ | Часть1
Історія цих свят цікава і повчальна.
  Мільони людей відзначають новорічні і різдвяні свята у колі   сім'ї, для скріплення, або відновлення родинних уз. Чимало інших людей вважає ці свята часом, коли можна роздумувати про народження Ісуса Христа і про те, яку роль він відіграв у спасінні людства.    Впродовж більшої частини XX сторіччя  Різдво не дозволялося відзначати.   

Що ж призвело до цієї заборони?        
   У 1917 році в Росії відбулася більшовицька революція. Невдовзі 
після неї Радянська влада почала завзято впроваджувати по всій країні атеїзм. Тому держава почала несхвально ставитися до різдвяних свят, які мали релігійний підтекст.  Проводилася пропаганда, спрямована проти святкування Різдва і Нового року. У той час публічному осуду піддавали навіть атрибути цих свят, різдвяну ялинку і Діда Мороза.
      У 1935 році сталася зміна, котра відчутно вплинула на те як на території колишнього Радянського Союзу почали відзначати різдвяні свята і тепер вони набули зовсім іншого значення. Тоді почали говорити, що Дід Мороз приносить подарунки не на Різдво, а на Новий рік. Більше не існувало різдвяної ялинки — її перейменували на новорічну ялинку.

    Різдвяні свята набули цілковито світського значення й офіційно втратили будь-який релігійний підтекст.  Новорічну ялинку прикрашали  іграшками світського плану, які зображали прогрес народів Радянського Союзу.
 Тоді можна було прослідкувати історію будівництва комуністичного суспільства за ялинковими прикрасами. Окрім банальних зайчиків, бурульок і колобків, випускались іграшки у вигляді серпа й молота, а також трактора, фігурки шахтарів і космонавтів, нафтових вишок, ракет і місяцеходів( колекція ялинкових прикрас).
     Свято ж Різдва не було визнане і ті, хто хотів святкувати Різдво як релігійне свято, робили це, але дуже обережно. Адже через таке святкування можна було зазнати неприємностей.      У 1991 році Радянський Союз розпався і люди отримали більшу свободу. Відійшла в минуле державна політика атеїзму. Чимало релігійно настроєних людей почали святкувати Різдво. Однак з року в рік це свято набуває усе більш комерційного духу. Для підприємців і оптових та роздрібних торговців період різдвяних свят — чи не найвигідніший період, коли можна заробити гарні гроші. Різдвяні прикраси виставляють напоказ на вітринах магазинів,  у містах  навіть у громадському транспорті продавці носять великі сумки з різдвяними сувенірами. З самих магазинів лунають колядки та різдвяні мелодії на західний манер. 
     Свято Нового року походить від кількох язичницьких свят стародавнього Рима. Першого січня було свято на честь язичницького божества Януса, і назва місяця січня [у деяких мовах] походить саме від його імені. Ідол Януса мав два обличчя: одне дивилося в минуле, а друге — в майбутнє. Існувало повір’я, що той, хто зустріне 1 січня в достатку і веселощах, проведе весь рік щасливо й благополучно. Цей забобон відображається в тому, як святкує Новий рік багато наших співвітчизників...    
Для допитливих та схильних вмикати логічне мислення було запропоновано  переглянути  матеріал статті Чи теперішні святківання вшановують Христа?













Немає коментарів:

Дописати коментар