пʼятницю, 13 червня 2014 р.

Пам'ятними стежками рідного села

Освічена  людина розуміє, що без минулого нема сучасного,  без традиційного немає  нового,
 без колишнього нема теперішнього. І історію, від  країни до села, створюють люди. Одна за одною пишуться сторінки, на згадку нащадкам, з  подіями, що значним чином впливають на історію, долями конкретних людей та їхній внесок в  розвиток громади. 
Краєзнавча екскурсія  "Пам'ятними стежками рідного села", підготовлена та проведена бібліотекарем разом з вчителем-вихователем Іванівської гімназії Саманчук С.П. познайомила юних  слідопитів з пам'ятниками Іванівки.  
Отож , вирушаєм..

 Першою зупинкою став пам'ятник жертвам голодомору 1932-1933 р.р. та сталінських репресій. В ході примусової колективізації й розкуркулення українське село спіткав жахливий, штучно створений голод. Кількість жертв до сьогоднішнього дня не відома, але обчислюється кількома мільйонами.



          Трактор "Універсал-1" - пам'ятник механізаторам, що проклали перші борозни в районі, встановлений біля навчального  корпусу Іванівського професійного аграрного ліцею, викликав неабиякий інтерес. На фоні сьогоднішньої сільськогосподарської техніки виглядає справжнім раритетом.

Пам'ятник воїнам односельчанам загиблим в Великій Вітчизняній Війні 1941-1945 р.р.

Юні, безтурботні, але вдячні учасники екскурсії на хвилинку відчули  гіркі втрати односельчан, котрі мали їхні прізвища, але своє, пошматоване війною життя...

Пам'ятний камінь, з висіченим наче з вічності, мужнім,чоловічім обличчям, воїнам інтернаціоналістам  зі зворушливими  словами
  "Тем кто сражался на земле чужой
        Живым и не вернувшимся домой"
  не дають забувати нікому, що грань між життям та смертю дуже тонка.
У  травні 2014 в самому серці райцентру встановлена композиція "Закохане серце".  Доречі розроблена та виконана  жителями В.М.Пінаєвим,  О. Пінаєвим, І.Батаєвим та М.Бойко.




Алея Слави завжди готова прийняти відвідувачів.  Імена  шести Героїв  Великої Вітчизняної війни, Соціалістичної Праці, Ліквідатора ЧАЕС, що пожертвували своїми силами і життям заради нащадків,  викарбувані  на гранітних дошках.


Стелла Віктору Кібеноку встановлено на будинку де раніше він проживав зі своєю сім'єю.
У ніч на 26 квітня 1986, Віктор, будучи начальником караулу спеціальної воєнізованої  пожежної частини №6  м.Припять, один з перших кинувся  гасити пожежу на зруйнованому реакторі №4 Чорнобильської АЕС.   Йому було лише  23....


З пам'ятником  Братської  могили червоноармійців і партизан громадянської війни та радянських воїнів встановленим у 1968 р. на центральному кладовищі присутні змогли  познайомитися вже  в  бібліотечному пункті вільного доступу до мережі Інтернет сидячи за комп'ютерами.
Пам'ятник В.І.Леніну, що височіє на центральній площі і який жителі Іванівки захистили від знищення,   надіємося,  ще довго буде  зберігати естетичний  вигляд площі.

На кінець екскурсії  всім учасникам  представлена можливість  познайомитися  також і  з   електронним  бібліотечним ресурсом- Блогом.

На цьому,  познайомившись ближче та подякувавши одне одному за спілкування, екскурсію завершено.





  

Немає коментарів:

Дописати коментар