четвер, 22 лютого 2018 р.

Олесь Гончар-сумління України


                                                                    " Людині властиво прагнути вічності, 
       знаходити в ній для себе мету і натхнення... 
Навряд чи взагалі є щось гідніше,

 як вдосконалювати свій дух, 

увіковічнювати себе в творіннях своїх 
                                            і дарувати їх нащадкам. "                                                                   О. Гончар
 Олесь Терентійович Гончар широко  відомий український письменник не тільки в нашій країні, а далеко за її межами. Його твори перекладалися 67 мовами народів світу. 
     Олесь Гончар пройшов важким фронтовим шляхом, зазнав гіркоту поразок і радість перемог, бачив смерть товаришів і тим твердішим був його поступ відстоюючи мирне життя на рідній землі.
  Воєнна тематика займає велику частину творчості Гончара, бо він і сам був солдатом, пройшов не одну тисячу верств: від Росії до Праги, від рядового до сержанта.
   В лірико-філософському романі-реквієм "Прапороносці" розповів про життя солдата під час німецько-радянської війни. Те покоління назване "поколінням Брянського", характерні риси якого розкриті в особі Юрія Брянського, головного героя роману: відповідальність та вірність.
  Покоління, в якому вагомою одиницею був і Олесь Гончар, прикладаючи неймовірні зусилля своєю працею, підводило країну з післявоєнної розрухи, утверджувало мир.
  Великий майстер слова, чиї твори заслужено вважаються радянською класикою, особливу увагу приділяє розкриттю світорозуміння, духовного єства трудової людини. Тому так близький і зрозумілий  простому народові його роман в новелах"Тронка".

 Романи,  повісті, оповідання,  вірші в котрих  оспіваний героїзм і високі моральні  якості людини залишили  в українських читачів пам'ять про видатного прозаїка і активного громадського діяча Олеся Гончара.
  В фойє районного будинку культури  оформлено книжкову виставку «Олесь Гончар-сумління України». На ній представлено твори Олеся Гончара різних років видань, акцентовано увагу читачів на цитатах з його віршів.

 
                                                                           

Немає коментарів:

Дописати коментар