четвер, 15 грудня 2016 р.

Людина і громадянин: твої права, свободи і обов'язки


 "Закони потрібні не для залякування,
 а для допомоги громадянам" 

                                                                                                                                         В.Вольтер.


    В рамках Всеукраїнського  тижня права  бібліотекар Редько С.   організувала  та провела для учнів  Іванівського ПАЛ  годину права "Людина і громадянин: твої права, свободи і обов'язки".
 В простій і доступній формі  бібліотекар роз'яснила різницю між правом та свободою  , які права держава зобов'язалася гарантувати особі,  щоб забезпечити найбільш важливі індивідуальні життєві потреби,  і суспільству , та  яким чином громадянин може реалізуати свої політичні права, соціально- економічні і культурні.
 Особливу увагу бібліотекар звернула на Конституцію України.


Для когось із учнів  зміст найголовнішого   праводавчого  документу   країни  знайомий і орієнтуватися  по ньому не представляє  труднощів, а дех-то    і вперше тримає Конституцію в руках.  
   




Учні з цікавістю  зачитували   статті , що проголошують основні їхні права і свободи,  як людини і громадянина країни, висловлювали  свої, суб'єктивні думки.
  






Порушуючи питання  правового захисту сім’ї і дитинства, що  перебуває у центрі уваги міжнародної спільноти, бібліотекар наголосила,  що "особливого значення надається забезпеченню прав дітей,  як частини населення, що внаслідок своєї вразливості, фізичної і розумової незрілості, потребують особливої охорони і піклування з боку батьків і суспільства.   Підтвердженням     такого піклування  є міжнародно-правовий акт -  Конвенція про права дитини."  Конвенція визнає, що дитина має бути повністю підготовлена до самостійного життя в суспільстві та вихована в дусі ідеалів, проголошених у статуті ООН, зростати   в мирі, гідності, терпимості, свободі, рівності та солідарності.

  Звичайно такі умови забезпечуються не автоматично і як дорослі так і діти мають також і обов’язки,  виконання яких допомагає забезпеченню сприятливих умов для життя і розвитку.  
   Одним із обов'язків кожного громадінина  є виконання установлених   правил продиктованих суспільною необхідністю  і як наслідок: невиконання їх тягне за собою -відповідальність.
     Про відповідальність  за правопорушення докладно розповів начальник сектору провенсії, майор поліції Супрун Сергій Іванович.
    Ще й  після зустрічі  молодь з цікавістю  слухала поради  правоохоронника  Супруна С.І.,  який  з самого початку спілкування  завоював довіру і повагу серед  молоді ліцею. 
По завершенню  зустрічі  бібліотекар подарувала  ліцеїстам пам'ятки з корисною інформацією  куди звертатися по допомогу, коли порушуються їхні права.

Немає коментарів:

Дописати коментар