середу, 20 липня 2016 р.

Літературно- мистецька година «Сплелися боротьба й кохання,і кращі ,хто не знаю я»

До незалежності України про Олену Телігу на Батьківщині майже нічого не знали. Невідомим було ім’я полум’яної патріотки, яка віддала життя за незалежну Українську державу, талановитої поетеси і публіцистки, чарівної жінки, якою захоплювалися всі, хто її знав. Зараз в Україні творчість Олени Теліги вивчається. Її іменем названі вулиці, школи, бібліотеки.

19 липня у районній бібліотеці для відвідувачів була проведена літературно - мистецька година «Сплелися боротьба й кохання,і кращі ,хто не знаю я» присвячена 110-й річниці від дня народження видатної доньки українського народу. З розповіді бібліотекаря відвідувачі дізнались, як із народженої в Петербурзі російськомовної дівчинки, формувалась особистість, яка стояла на «сторожі цілості, щастя і могутності великої родини — української нації». Вишукана красуня-аристократка, яка здобула вищу освіту — закінчила історично-філологічний відділ Українського педагогічного інституту ім. М. Драгоманова у Празі, обрала в житті складний і небезпечний шлях патріота-борця за щасливу долю Батьківщини. І хоча політичне, громадське, творче життя її проходило в еміграції, вона марила Україною, золотоверхим Києвом. Не зупинила хоробру патріотку навіть присутність у Києві фашистських загарбників. Свою активну громадську діяльність вона продовжила в окупованому Києві. Але, на жаль, не довго. У лютому письменниця була заарештована фашистами і розстріляна в Бабиному Яру. 
Молодь мала змогу познайомитися з героїчною поезією української поетеси і патріотки О.Теліги та переглянути відео «Душа України - Олена Теліга»









Немає коментарів:

Дописати коментар