понеділок, 7 травня 2018 р.

Квітка маку в українській традиції.

   
Квітка маку в українській міфології має декілька значень. Це символ краси, сонця, волі, крові, сну, отрути, і навіть хлопця-козака. Ця квітка часто згадується в українських народних піснях козацької доби:
“Ой, з могили видно всі долини, – сизокрилий орел пролітає: стоїть військо славне Запорізьке – як мак процвітає...”.
     У відомій пісні “Ой, ти, Морозенку, славний козаче”, мак згадується поруч зі смертю козака: “…Обступили Морозенка турецькії війська. По тім боці запорожці покопали шанці; Ой, впіймали Морозенка у неділю вранці. Ой, недаром ранесенько той мак розпускався, – Ой, уже наш Морозенко в неволю попався…” Образ маку нерідко символізує козака, що загинув боронячи Україну.
     У художніх творах: Івана Франка: “Гей, Січ іде, красен мак цвіте! Кому прикре наше діло, Нам воно святе”.
    Михайла Стельмаха у творі “У долині мак цвіте”: “…Ординці воїна скришили, на землю впало тіло біле і, наче зерно, проросло, а влітку маком зацвіло…”
     Одна із героїнь роману Олеся Гончара "Прапороносці" гине в долині червоних маків.
Сьогодні квітка червоного маку виступає в Україні як символ уособлення пам'яті жертв війни і вперше використано в Україні на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році. Український інститут національної пам'яті та Національна телекомпанія України виступили ініціаторами розробки дизайну а автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін. Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі. 

  Та квітку червоного маку  ще можна використати як  надзвичайну прикрасу  домашнього інтер'єру, жіночих зачісок,  тому виготовленню цієї  квітки було присвячене чергове засідання клубу  любителів домашнього затишку.  




Немає коментарів:

Дописати коментар